úterý 10. srpna 2010

Kniha proměn

"Ten, kdo zná cestu změn a vývoje,
ten poznal, co dokáže Duch..."
(Si Cch´)

Kniha proměn, I-ťing patří také k nejstarším iniciačním pramenům lidské civilizace. V čínské tradici je tento způsob iniciace uznáván jako vědecká a filozofická disciplína. Přes všechnu oblibu tohoto systému je však velice obtížné proniknout do jeho tajů. Celý systém je založen na rovině obraznosti a znamení, a je jen na nás, s jakým zaujetím a nasazením s ním budeme pracovat.
Nejstarší text Knihy vznikl pravděpodobně v roce 1.800 př. Kristem, za doby dynastie Sia. Zde nalezáme nejstarší archetypy a symbolické výroky. Čínské slovo označuje změnu; pak kánonickou knihu. Název I-ťing vznikl historicky pravděpodobně za dynastie Chanů (206 př. Kr. – 220 po Kr.), kdy byl tento text zařazen mezi konfuciánské kánonické knihy.

Je velice pravděpodobné, že v době vzniku tohoto divinačního systému již existoval jakýsi propracovaný základ čínské kosmologie, který ve svém výsledku dával tazateli možnost volby – proměny. I-ťingový způsob věštby umožňuje pohled do budoucnosti na základě znalosti přítomnosti, která je ve vztahu se světem – kosmem. Věštba sama však nenahrazuje tazatelovo rozhodnutí, nepřejímá za něj odpovědnost. Jejím úkolem je tazatele přivést k rozumovému a rozumnému vyhodnocení situace – otázky a pomoci mu určit a najít ten nejlepší způsob řešení – ukázat mu jeho možnosti a šance nalézt vlastní limity či bariéry.

Kniha proměn není jedním textem, ale souborem textů, které dávají finální podobu I-ťingu, jenž se nám dochoval do dnešní doby. Hlavními částmi je základní text a komentáře. V základním textu jsou informace o hexagramech, trigramech a čarách, tedy o třech formách. Hexagramů je celkem 64 (dohromady 384 čar), trigramů 8 (čar 24), v celkovém součtu 72 různých symbolů (408 čar). Zde narážíme na číslo shodné s počtem géniů Merkurské sféry. Druhou částí textu je Deset křídel – deset komentářových textů.

Hybná síla Jang a Jin

Naprostý základ systému tvoří dva znaky: mužský JANG (nepřerušovaná čára) a ženský JIN (přerušovaná čára). Jang vyjadřuje pevnost a tvrdost, kdežto Jin měkkost a prostupnost. Kombinací těchto dvou prvků - čar - vznikají základní kameny systému a to osm trigramů, které symbolizují osm elementárních aspektů přírody v různých úrovních působení. Tento zdánlivě jednoduchý systém byl mnohonásobně rozmnožen tím, že je kombinován každý trigram s každým. Tu se objevuje šedesát čtyři hexagramů, v nichž má svou roli každý trigram i každá samostatná čára. I-ťing tak nabízí 4.096 možných odpovědí. V trigramech i hexagramech se čáry řadí a počítají zdola nahoru. Každá čára má pak podle své polohy i určitou charakteristickou roli.

"Co je neúplné, dojde úplnnosti.
Co je křivé, bude narovnáno.
Co je vyhloubené, bude naplněno.
Co je vetché, bude obnoveno.
Kdo žádá málo, obdrží mnoho.
Kdo žádá mnoho, sejde na scestí."
Lao-c´

Osm základních kamenů - trigramů

• Trigram ČCHIEN nebe, síla, otec, kůň, hlava, severozápad, mezi podzimem a zimou
• Trigram KCHUN země, poddajnost, matka, kráva, břicho, jihozápad, mezi létem a podzimem
• Trigram ČEN hrom, pohyb, prvorozený syn, drak, noha, východ, jaro
• Trigram KCHAN řeka a déšť, nebezpečí, druhorozený syn, vepř, ucho, sever, zima
• Trigram KEN hora, zastavení, nejmladší syn, pes, ruka, severovýchod, mezi zimou a jarem
• Trigram SUN vítr, pronikavost, prvorozená dcera,kohout, stehno, jihovýchod, mezi jarem a létem
• Trigram LI oheň a slunce,přitažlivost, druhá dcera, slepice, oči, jih, léto
• Trigram TCHUEJ jezero, radost, nejmladší dcera, ovce, ústa, západ, podzim

Přičteme-li dva základní principy k osmi kamenným, dostáváme deset univerzálních informací, ve své podstatě ne nepodobných deseti kabalistickým sefirotám. Je více než zřejmé (přestože v různých dobách a na různých místech vznikaly iniciační systémy, které se nám mohou jevit jako naprosto nesourodé a neslučitelné), že lidstvo muselo čerpat z prakticky totožného zdroje informací, učení a poznání. Díky jazykové různorodosti máme mnoho jmen pro jednu a tu samou věc, ale když se shodneme, že dvě různá jména označují totéž, otevírá se nám svět doposud nepoznaný...

-------------------------------------------------------------

Tento text byl poprvé publikován v roce 2000 na http://www.rota.cz. Po zániku této stránky jsem ho přemístila na mou současnou domovskou stránku http://www.horevklub.org/.